Balık Yağı

Ana Sayfa > Balık Yağı

Balık Yağı

Balık Yağında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Balık yağı ürünleri arasında kalite farklılıkları mevcuttur. Balık yağının hangi kaynaktan elde edildiği, hangi ülkede üretildiği, üretim metodları, saflık dereceleri ve doğallığı balık yağlarının kalite farklılıklarını oluşturmaktadır.

Şu hususlara dikkate dilmesi gerektiği önerilmektedir;

1. Yüksek kalite standartlarında üretimin yapıldığı belgeli olan balık yağları güvenle kullanım açısından önemlidir. Norveç gibi, balık yağı üretiminde kaliteden ödün vermeyen ülkelerde üretilen, sıkı kalite kontrol uygulamaları neticesinde üretildiği sertifikalandırılmış olan balık yağları tercih edilmelidir.

Balık Yağı

2. Her balık yağı aynı saflıkta değildir. Balıklar yaşadıkları denizlerin kirliliğiyle orantılı olarak kurşun, civa gibi ağır metaller ve bakteriler gibi mikrobiyolojik bulaşanlar içerebilir. Bu nedenle, temiz denizlerde yaşayan balıklardan üretilen balık yağı olsa bile, yine de mutlaka üretim sürecinde saflaştırma işlemine tabi tutulmalı ve sağlığa zararlı maddelerden ayrıştırılmalıdır. Bir balık yağının uzun süreli kullanıma uygunluğu saflık derecesine bağlıdır.

3. Ambalajı üzerinde EPA-DHA miktarının belirtilmiş olmasına dikkat edilmeli.

Balık Yağı

4. Her EPA ve DHA miktarı yüksek olan balık yağı, doğal formda olduğu anlamında değildir. “Trigliserid” ve “Serbest Yağ Asidi” formlarındaki balık yağları doğaldır. Balıkta olduğu hali “trigliserid” formudur. Vücutta enzimle dönüşmüş formu ise “Serbest Yağ Asidi” dir. “Etil Ester” formu ise sentetik olan balık yağı formudur. (Kaynak: EFSA)

5. Soğuk ve derin deniz balıkları zengin omega-3 kaynağıdır. Bu balıklardan elde edilen balık yağları da yüksek miktarlarda EPA ve DHA içerir.

6. Balık yağlarının içeriğinde Omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA’nın yanı sıra A, D ve E vitaminlerinin bulunması da, günlük A,D ve E vitaminleri ihtiyacının karşılanmasına destek olacaktır. T.C Tarım ve Orman Bakanlığından onaylı olan balık yağlarında, bu vitaminlerin miktarları her gün ve her mevsim kullanıma uygundur.

Balık Yağı

7. Özellikle ithal edilen sıvı balık yağları için; Taze avlanan balıkların kısa sürede üretime alınması ve üretimin tüm aşamaları tamamlandıktan sonra şişelenerek ülkemize ithal edilmesi, tazeliğinin korunması ve oksidasyon riskinin önlenmesi, kısaca güvenle kullanım açısından mühimdir. Bu nedenle ham maddenin üretimi olduğu bölgede ürünün şişelenmesi tazelik açısından önemlidir.

8. Çocukların kullanımına uygun balık yağlarında doğallık ve saflık kadar tat da oldukça önemlidir. İçeriğinde şeker, tatlandırıcı, yapay aroma gibi içeriklerin olmadığı, çocukların severek tüketebilecekleri doğal aromalı balık yağları tercih edilmelidir.



Balık Yağı Besin Değeri Açısından Zengin Midir?

balik-yagi-besin-degerleri

Balık yağı besin değeri ;

hesaplandığında ortaya çıkan tablo oldukça mutluluk vericidir. Takviye gıdalara ihtiyaç günümüzde daha fazla artmıştır. Bunun sebebi yanlış ve düzensiz beslenmedir. Vücut gerekli besinleri almadıkça birtakım sinyaller verir. Mevsim geçişlerinde direncin düşmesi, hastalıkları kolay atlatamama gibi pek çok istenmeyen durum beslenmeyle alakalıdır. Bu nedenle balık yağı gibi takviyelerle beslenmeye destek sağlanabilir.

Balık yağı içerisinde bulunan omega-3 yağ asitlerini vücudumuz üretemediğinden dolayı bebeklik döneminden itibaren tüm yaşam boyunca ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yağ asitlerinden DHA, bireyin normal beyin fonksiyonlarının ve normal görme yetisinin korunmasına rol oynarken, EPA ve DHA birlikte ise kalbin normal fonksiyonunun sürdürülmesine katkıda bulunur.

besin-degerleri

Bazı Balık yağlarının;

 içerisinde yer alan vitaminlerle ise günlük vitamin ihtiyacı da sağlanabilir. Omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA’nın yanı sıra bazı balık yağı markaları da doğal A ve D vitaminlerini de içerir.

A ve D vitaminleri; bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunduğu bilinirken, tek başına A vitamini normal görme yetisinin korunmasına, tek başına D vitamini ise özellikle çocuklarda normal büyüme ve kemik gelişimi için gerekliliği bilinmektedir. Her ne kadar balık yağları takviye edici gıda olarak isimlendirilse de doktora danışılmadan kullanılmaması gerekir.

Balık yağlarının markadan markaya içerikleri değişebilir. Genellikle, doğal vitaminler ile desteklenen balık yağı kapsülleri veya şurupları piyasada daha çok tercih edilmektedir.

Bunun yanı sıra içeriği tamamen ağır metallerden ayrıştırılmış, doğal, besin değeri yüksek balık yağını tercih etmek iyi bir seçim olacaktır. Normal şartlarda balık tüketiminin haftada iki defa olması gerekir. Ancak günümüzde kaliteli ve taze balık bulunmakta yaşanan zorlukların dışında, tüketilen balıkların deniz kirliliğinden etkilenmeleri ve ağır metallere maruz kalmalarını düşündükçe balıktan daha çok balık yağı gibi takviyelere rağbet artmaya başlamıştır. Siz de balık yağı kullanmaya karar verdiyseniz doktorunuza danıştıktan sonra tercihinize göre şurup ya da kapsül formlarını kullanabilirsiniz. Eczanelerde satılan balık yağı markalarını tercih etmeye ve uluslararası kuruluşlar tarafından sertifikalandırılmış olmasına dikkat etmenizi öneririz.

Sorularınızı whatsapp üzerinden bize iletebilirsiniz. WhatsApp