
Yazar : Möllers Editör
Ahtapot Tüketmenin Yararları
Ahtapot, sahip olduğu yüksek vitamin değerleri ve bunu yanında çeşitli hastalıklara iyi gelmesi nedeni ile mucizevi bir besin olarak değerlendirilir. Ahtapot tüketimi, Uzakdoğu ülkelerinde çok yaygın olan bir yemek kültürüdür. Dünyanın birçok ülkesinde sevilerek tüketilen ahtapot, ülkemizde yeni yeni sofralarımızda yer almaya başlamıştır. Aslında çok bilinmese de ahtapot, oldukça şifalı ve lezzetli bir deniz ürünüdür. Özellikle Omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olan ahtapot, yağsız ve kalorisi düşük bir deniz ürünüdür. Bu yüzden diyet yapanların sıklıkla tercih ettiği bir et çeşididir. Ahtapot tüketmenin faydaları şöyle özetlenebilir.
Düzenli tüketilmesi halinde bağışıklık sisteminin en önemli destekleyicisidir.
Kalp damar hastalığına karşı iyileştirici özelliği olduğu ifade edilir.
İçerdiği antioksidanlar sayesinde insan vücudunun strese ve depresyon durumlarına karşı dayanıklılık kazanmasına yardımcı olur.
Beyin hücrelerinin onarılmasında kritik rol oynadığı ve Alzheimer hastalığına karşı koruyucu olduğu söylenir.
Bronşların temizlenmesinde etkili olduğundan dolayı, astım hastalığı tedavisinde takviye edici olarak kullanılır.
Özellikle demir vitamini açısından zengin olması yorgunluk, halsizlik ve zayıflık gibi durumların yaşanma ihtimalini azaltıcı etki gösterir.
Oksijenin vücuttaki bütün hücrelere taşınmasında önemli role sahiptir.
Düzenli kullanımı durumunda iskelet, sinir ve kalp sistemi gelişmesinde destekleyici etki gösterir.
İçerdiği vitaminler sayesinde böbreklerde taş oluşumunu azaltır ve böbreklerin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
Saç sağlığını korumaya katkı sağlar.
Migren rahatsızlıklarına karşı iyi gelir.
https://www.mollers.com.tr/blog/torik-baligini-taniyalim adlı makalemizi okuyabilirsiniz.
Ahtapot Hangi Besin Değerlerini İçerir?
Ahtapot besin değerleri bakımından oldukça zengin bir deniz ürünüdür. Özellikle protein açısından zengin olan ahtapot, düşük kalori değerlerine sahiptir. A ,B ve C vitaminleri açısından zengin olmasının yanında insan vücudu için gerekli olan birçok besini de bünyesinde barındırır. Ahtapotun içerdiği diğer besin değerleri şu şekildedir.
Karbonhidrat
Lipit yağı
Demir
Selenyum
Bakır
Fosfor
B5 ve B6 vitamini
Çinko
Sodyum
Magnezyum
Potasyum
Ahtapotu sofraların vazgeçilmezi yapan asıl neden ise bu deniz ürününün omega 3 yağ asitleri açısından oldukça zengin olmasıdır.
Ahtapot ve Omega 3 Yağ Asitleri
Ahtapot, omega 3 yağ asitleri açısından zengin bir besindir ve faydalarının bir çoğunu içerdiği balık yağı asitlerine borçludur. Peki, Omega 3 yağ asitleri nedir? Ne işe yarar? Omega-3, EPA ve DHA türlerinde olabilen balık yağı asitidir. İnsan vücudu yaşamı boyunca gelişimi ve sağlığı açısından balık yağı asitlerine ihtiyaç duyar. Peki bu balık yağı asitlerinin faydaları nelerdir?
DHA normal beyin fonksiyonlarının ve normal görme yetisinin korunmasında rol oynar. EPA VE DHA ise kalbin normal fonksiyonunun sürdürülmesine katkıda bulunur.
Ahtapot Nasıl Pişirilir? Eti Nasıl Yumuşatılır?
Ahtapot sert kabuklu olmadığından dolayı istiridye , midye ve kalamar gibi yumuşakça ailesine sınıfına girer. Özellikle Ege ve Akdeniz mutfağının olmazsa olmaz besinleri arasında yer alır. Ahtapot eti ile farklı çeşitte yemek yapılabileceği gibi bu ürün meze olarakta tüketilebilir. Fakat bilinmesi gereken en önemli husus ahtapotun temizliğinin ve pişirmesinin biraz zahmetli olmasıdır. Bu noktada temizlenmiş hazır ürünler tercih etmeniz işinizi kolaylaştırabilir. Eğer balıkçıdan taze ahtapot alacak iseniz Ahtapot eti zamanla küçülüp hacmini kaybeden bir özelliğe sahip olduğunu bilmenizde fayda var. Aldığının evinize getirdiğinizde mutlaka bir hacim kaybı yaşanacaktır. Dolayısı ile sonra yenilecek olsa bile pişirme işlemini ertelemek en ideal olandır. Tabi bu noktada Ahtapotun aslında diğer deniz ürünlerinde de olduğu gib taze tüketilmesinin daha faydalı olacağını da belirtelim.
Ahtapot eti genellikle sert bir zemine yatırılarak, tokmak veya benzeri cisimlerle dövülmeklerek yumuşatılabilir. Pişirme işlemine ahtapotu sirkeli suda haşlayarak başlayabilirsiniz. Zira bu işlem etinin dahada yumuşamasını sağlayacaktır. Pişiriken dokunaçlarını ayırabileceğiniz gibi ayırmadan da pişirmek mümkündür. Ancak eğer dokunaçları temizlemeden pişirecek iseniz bu durumda bide ızgaradan geçirmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Türkiye’de Balık Tüketimi

Çocuklara Balığı Nasıl Sevdirebilirsiniz?

Aralık Ayında Tüketilen Balıklar