63
Blog

Moller's Blog

Ana Sayfa > Balıklarda Gizli Zehir: Cıva

Yazar : Möller's Editör

Balıklarda Gizli Zehir: Cıva

Balıklarda Cıva Var mı ?

Balıklarda cıva var mıdır? sorusunu mutlaka yakın çevrenizden duymuşsunuzdur. Omega 3 yağları ve yüksek oranda protein içerdikleri için balık tüketimi insan sağlığı açısından aslında oldukça faydalıdır ve düzenli olarak tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Fakat balık türünü seçerken dikkatli olmak gerekir çünkü bilinçsizce tercih edilen bazı balık türleri yüksek miktarda cıva içerebilir. Hem ülkemizde hem de dünyada bulunan diğer denizler, özellikle şehirleşmenin yoğun olduğu bölgelerde endüstriyel atıkların hedefi konumundadır. Dolayısı ile bu su kaynakları aşırı kirlenme tehlikesi ile karşı karşıya kalır. Kirli sularda yaşayan balıkların bünyelerinde zaman ile bir metal türü olan cıva birikir. Zaman içerisinde toksik halini alan cıva metali, insan sağlığı açısından oldukça tehlikelidir ve özellikle bebeklerin gelişiminin olumsuz etkilenmesi, sinir sistemi bozuklukları ve böbrek rahatsızlıkları gibi sonuçlara sebebiyet verir.

Cıva İçeren Balıklar Hangileridir ?

Balık seçimi yaparken bazı hususları göz önünde bulundurarak cıva alımını en aza indirmek mümkündür. Bu hususların en başında temiz denizlerde yaşayan balık türlerinin seçilmesi gelir. Fakat bilindiği üzere ülkemizde bulunan denizlerin kirlilik açısında karneleri iyi değildir. Peki, ne yapılabilir? Balık seçerken küçük balık cinslerinin tercih edilmesi cıva alımını minimum seviyede tutar. Unutmayınız ki bir balık ne kadar uzun yaşar ve ne kadar büyük olur ise bünyesinde biriktireceği cıva miktarıda o denli fazla olur.

Cıva oranı yüksek balıklar hangileridir?

Cıva oranı yüksek balıkların başında köpek balığı, balina, ton balığı, kılıç balığı gelir. Bunun yanında konserve ton balıklarıda balığın boyutuna bağlı olarak yüksek miktarda cıva içerebilir. Bu noktada şunu belirtmek gerekir ki somon ve dil balığı ebat olarak büyük olsada bu balıklarda biriken cıva oranı azdır. Peki cıva oranı düşük balıklar nelerdir? Belirttiğimiz gibi boyutu küçük olan hamsi, istavrit, barbun,tekir, palamut gib balıklarda cıva oranı azdır. Bunun yanı sıra çiftlik balıkları, tatlı su balıkları, ahtopot, kalamar veya karides gibi deniz ürünlerininde de cıva  oranının düşük olduğunu belirtelim.

Cıva Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir ?

Cıva zehirlenmesi belirtilerine geçmeden önce cıva metalinin insan vücuduna zararlı olmasının en büyük nedeninin bu metalin insan bünyesinde bulunan çok sayıdaki enzim sistemini olumsuz etkilemesi olduğunu belirtelim. İnsan vücudunun doğru çalışması için kritik olan bazı mekanizmalar cıva birikimi nedeni ile fonksiyonunu yapamaz hale gelir. Bunun neticesinde ise vücutta büyük hasar ve bazı durumlarda ise ölüm meydana gelir. Civa zehirlenmesinin belirtileri,  cıvanın etkilediği organlara, kısa ve uzun vadede vücuda giren doz miktarına ve kişilerin yapısına bağlı olarak farklılık gösterebilir. En yaygın cıva zehirlenmesi belirtileri;

  1. Öksürük
  2. Halsizlik
  3. Bazı durumlarda ateş
  4. Deride soyulma
  5. İshal
  6. Böbrek rahatsızlıkları
  7. Merkezi sinir siteminde bozuklular
  8. Bilinç kaybıdır

Cıva Alımının Zararları Nelerdir ?

Cıva doğada yaygın olarak bulunan bir metaldir ve insan vücuduna çoğunlukla deniz ürünleri tüketimi, diş dolguları, aşılar ve kömür kullanımı neticesinde ortaya çıkan gazlar aracılığı ile girer. Peki, vücutta cıva birikmesinin zararları nelerdir? İnsan vücudunda biriken yüksek oranda cıva, sağlık açısından her yaşta birey için risk teşkil eder. Bununla beraber özellikle hamile kadınlar, üç yaş altı çocuklar ve kronik böbrek rahatsızlığı yaşayan kişiler yüksek oranda cıva alımına karşı daha savunmasızdır.

Kanda biriken toksik cıva, anne sütünden bebeklere geçerek bebeğin beyin gelişimini olumsuz etkiler ve bebeğin sinir sistemine zarar verir. Buna ek olarak aşırı cıva miktarına maruz kalan bebeklerde motor becerilerinde bozukluk, hazıfa zayıflığı, dikkat eksikliği ve zeka gelişiminde gerileme yaygın olarak görülür. Sonuç olarak Cıva miktarı az olan balıkların haftada maksimum iki öğün tüketilmesinin yapılan araştırmalara göre insan sağlığı üzerinde olumsuz önemli bir etkisinin olmadığı ifade edilir.

 


Diğer Blog Yazıları
/Media/Uploads/Ekran-Resmi-2015-03-24-15.09.22-600x300.png
25
Kas
Möller's Omega-3 Blog

Çocuklara Balığı Nasıl Sevdirebilirsiniz?

<h1>&Ccedil;ocuğunuz Balık Yemiyor Mu?</h1><p style="text-align: justify;">&Ccedil;ocuklarda bazı zamanlar balıklara kar

Yazar: Möller's Editör Devamını Oku
Devamını Oku
/Media/Uploads/108-balik-enler-600x300.png
22
Kas
Möller's Omega-3 Blog

Aralık Ayında Tüketilen Balıklar

<h1>Aralık'ta T&uuml;ketilen Balıklar</h1><p>Balık t&uuml;ketimi s&ouml;z konusu olduğunda bulunduğunuz aydaki <strong>m

Yazar: Devamını Oku
Devamını Oku
/Media/Uploads/Blog/cocukluk-doneminde-balik-tuketimi.png
18
Kas
Möller's Omega-3 Blog

Çocukluk döneminde balık tüketimi

<div class="entry-content"><h1>&Ccedil;ocukluk D&ouml;neminde Balık T&uuml;ketimi</h1><p>T&uuml;m yaşam boyunca, beyin g

Yazar: Möller's Editör Devamını Oku
Devamını Oku
Sorularınızı whatsapp üzerinden bize iletebilirsiniz. WhatsApp