1346
Blog

Moller's Blog

Ana Sayfa > Kasım Ayında Tüketilen Balıklar

Yazar : Möller's Editör

Kasım Ayında Tüketilen Balıklar

Kasım Ayında Hangi Balık Yenir?

Havaların soğumaya başladığı kasım ayında en çok tercih edilen besinler arasında, içerdiği mineraller, folik asit, fosfor ve kalsiyum nedeniyle balık yer alır. Balık, sağlıklı olmasının yanında lezzetiyle her daim sofralarda vazgeçilmez besin kaynağıdır. Kasım ayında balık fiyatları daha uygun olduğundan balık tüketiminde de artış görülür.

Profesyonel bir balıkçı iseniz ya da özellikle tüketeceğiniz balık türleri varsa doğru ayda olduğunuzu bilmek bu açıdan oldukça önemlidir. Eğer ağustos ayında kefal tüketmeye kalkışırsanız eliniz boş dönebilirsiniz. Tükettiğiniz balık türü yetiştiği denize göre de değişiklik gösterir. Kasım ayında, deniz suyu soğumaya başlarken kış balıkları artar. Özellikle Karadeniz’de yetişen balıklar, kasım ayında bolca tüketilir. Balık türleri çeşitliliği, balık neslinin devamı ve alacağınız lezzet bakımından balık mevsimi geldiğinde tüketmek çok önemlidir.

Kasım ayı balıkları ve kasım ayında yenen balık çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmak için yazının devamına mutlaka göz atın. Yazının sonunda Kasım ayında hangi balık yenir sorusunun cevabını da bulacaksınız.

1.      Hamsi

Ülkemizde en çok Marmara Denizi ve Karadeniz'de bulunan ve tuzlu su balığı olan hamsi Ekim ayından itibaren tüketilmeye başlar. Ancak Kasım ayında daha yağlı olur ve daha bol bulunur. Bu bolluk balık fiyatları üzerinde de etki gösterir. Hamsi en çok sevilen ve tüketilen balık türlerinden biridir. Hamsi kemik ve dişlerin gelişiminde katkı sağlayan kalsiyum ve magnezyum açısından çok zengindir. Bu nedenle çocukların yemesi şiddetle tavsiye edilir. Hamsi, balık yağı Omega 3 yağını içermesi nedeniyle kalbin normal fonksiyonun sürdürülmesine katkıda bulunması nedeniyle bolca tüketilmelidir. Bol miktarda iyot içerdiğinden vücudun ihtiyacı olan tuzu hamsi tüketerek doğal yoldan karşılamak mümkündür. Çocukların normal beyin fonksiyonlarına katkıda olması için onlara hamsi yeme alışkanlığı kazandırmanız faydalı olur.

2.      İstavrit

Hamsi gibi istavrit de bol avlanan, ucuz ve lezzetli balıklardandır. Ülkemizde tüm yıl boyunca tüketilen ancak en lezzetli dönemi Kasım ve Şubat ayları arası olan balıktır. Kasım ayında deniz suyunun yavaş yavaş soğuması ile birlikte eti yağlanır ve daha da lezzetlenir. İstavrit omega-3 balık yağı bakımından oldukça zengindir. Beyin fonksiyonlarının ve kalbin normal fonksiyonun sürdürülmesinde katkıda bulunmak için rahatlıkla istavrit tüketebilirsiniz. Çünkü içerdiği yağ oranı ve vitamin değerleri ideal seviyededir.

3.      Lüfer

Lüfer, vücudu uzun, geniş çeneli ve sivri dişleri olan ülkemizdeki tüm denizlerde yaşayan bir balıktır. Ekonomik değeri en yüksek olan ve en lezzetli balık türlerinden biridir. Lüfer çocukların büyümesi ve gelişmesinde vücudumuzun enerji üretiminde önemli bir yere sahiptir. İçerdiği B vitaminleri sayesinde cildin, sinirlerin ve sindirim sisteminin sağlığını korumasına yardımcı olur. Çok önemli bir B12 kaynağıdır. Ayrıca içeriğinde, normal enerji oluşum metabolizmasına katkıda ihtiyacınız olan magnezyum bulunur. Sahip olduğu potasyum ve antioksidan özelliğe sahip olan selenyum, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.

4.     Palamut

Ülkemizde balık sezonu açıldığında hamsiden sonra akla ilk gelen balıklardan biri palamuttur. Ucuz ve besleyici olması nedeniyle halk arasında çok tüketilir. Kasım ayı ile birlikte sıcak denizlere göçü başladığından Eylül ve Ekim e göre daha az miktarda tüketilir. Palamut cildinizin parlak ve canlı görünmesini sağlar. Saç dökülmesini önler. Diş ve kemik yapısını güçlendirir. Bol miktarda içerdiği potasyum normal kan basıncının toparlanmasına katkıda bulunur.

5.      Kefal

Kefal, ülkemizde tüm denizlerde ve deniz bağlantısı bulunan akarsularda yaşayan tuzlu su balığıdır. En lezzetli olduğu dönem ağustos-eylül ayları arasıdır. Ancak Kasım ayında tüketilen mevsim balıklarından biri olan kefal de tatmin edici lezzete sahiptir. Bol miktarda içerdiği mineral ve vitaminler sayesinde beyin fonksiyonlarının korunmasına yardımcı olur. Sağlam bir iskelet ve kemik yapısının oluşmasına yardımcı olur.

6.      Uskumru

Marmara denizinde yaşayan balık türleri arasında yer alan uskumru, Kasım ayında en yağlı ve en lezzetli haline ulaşır. Çocukların, sınavlara hazırlanan öğrencilerin, kalp rahatsızlığı olanların, unutkanlık yaşayanların bol bir şekilde uskumru tüketmeleri önerilir. İçerdiği omega-3 ve omega-6 oranının yüksek olması kalbin normal fonksiyonun sürdürülmesine katkıda bulunur. Normal beyin ve göz gelişimini desteklemektedir. Akciğerin ve karaciğerin kendisini yenilemesinde önemli destek sağlar.


Diğer Blog Yazıları
/Media/Uploads/shutterstock_92515687-800x400.jpg
19
Eki
Möller's Omega-3 Blog

Tuzda Kalkan Tarifi

<h1>Kalkan Balığı Hakkında Her Şey</h1><p>Yassı şekli ve enfes lezzetiyle bir&ccedil;ok hayranı olan kalkan balığı yakla

Yazar: Möller's Editör Devamını Oku
Devamını Oku
/Media/Uploads/124-avlanan-balik-600x300.png
15
Eki
Möller's Omega-3 Blog

Türkiye’de Tüketilen Balıklar

<h1>T&uuml;rkiye'de T&uuml;ketilen Balık &Ccedil;eşitleri</h1><p>T&uuml;rkiye'deki balık&ccedil;ılığın &ouml;nemli bir k

Yazar: Möller's Editör Devamını Oku
Devamını Oku
/Media/Uploads/moller-kasim-ayi.jpg
12
Eki
Möller's Omega-3 Blog

Kasım Ayında Tüketilen Balıklar

<h1>Kasım Ayında Hangi Balık Yenir?</h1><p>Havaların soğumaya başladığı kasım ayında en &ccedil;ok tercih edilen besinle

Yazar: Möller's Editör Devamını Oku
Devamını Oku
Sorularınızı whatsapp üzerinden bize iletebilirsiniz. WhatsApp