
Yazar : Möllers Editör
Kolostrum Nedir?
Kolostrum nedir? ‘ağız sütü’ olarak bilinen kolostrum ilk anne sütüdür. Ancak kolostrum tüm memeli canlılarda doğum yapıldığı gün gelen ve yaklaşık bir hafta kadar süre ile vücut tarafından salgılanan bir sıvıdır. İlk süt olarak da isimlendirilen kolostrum, yoğun koyu sarı ile kahverengi tonları renge sahip krema kıvamındadır. Enfeksiyonlara karşı koruma özelliği bulunan kolostrum normal süte geçiş evresi olarak da bilinir.
Yüksek oranda vitamin, mineral, zengin besin kaynakları barındırdığından dolayı kolostrum sütü bebeklerin sağlığı açısından hayati öneme sahiptir. Kolostrum bebeklerin ilk besin kaynağıdır ve onları özellikle ileri dönemlerde karşılaşabilecekleri bir çok hastalığa karşı korur. Bebeğin bağışıklık sistemini destekleyip güçlendiren kolostrum, enfeksiyonlara karşı koruma sağladığı gibi büyümeyi de teşvik eder. Araştırmalar, kolostrum sütü ile beslenen bebeklerde solunum yolu, mide ve bağırsak hastalıklarına yakalanma riskinin büyük ölçüde azaldığını ortaya koymuştur. Doğumu müteakip kolostrum sütünün anne sütünün normal anne sütüne dönüşerek akışkan hale gelmesi bir hafta kadar sürebilir. Bu süre zarfında bebeklerin gelişimi açısından bu sütten maksimum seviyede faydalanmaları uzmanlar tarafından tavsiye edilir.
Kolostrum Faydaları Nelerdir?
Altın süt olarakta bilinen Kolostrum sütü, yeni doğmuş ve henüz mide yapısı tam olarak gelişmemiş bebeklerin alması gereken en önemli besindir. İlk günlerde beslenmesi zor olan bebeklerin ihtiyaç duydukları bütün besin öğeleri bu süt tarafından tek başına karşılanabilir. Kolostrum faydaları sıralandığı gibidir.
- Antikor ve immunglobulin açısından zengin olan bu süt, bebeğin bağışıklık sistemin desteklerken aynı zamanda vitamin ve mineraller ile bebeğin bakteri ve virüslere karşı korunmasına yardımcı olur.
- Bu sütün bir diğer faydası ise boşaltım sistemini etkin olarak çalıştırmasıdır. Bebeklerde boşaltımı kolaylaştıran süt aynı zamanda sindirim konusunda da önemli rol oynar.
- Bebeklerin ilerleyen dönemlerde alerjiye yakalanmaları riskini de önemli oranda azaltırken aynı zamanda ilk dönemlerde sarılığa karşıda korunmasına yardımcı olur.
- İlk sütün bir diğer fonksiyonu ise akciğer, boğaz ve bağırsakta bulunan mukoza zarının korunmasını desteklemesidir.
- Bebekler kendi antikorlarını üretene kadar geçici olarak onlara de antikor takviyesi sağlar ve böylece hastalıklara karşı korunmasına katkı sağlar.
Kolostrum Hangi Besin Değerlerine Sahiptir?
Kolostrum içeriği bebeklerin ihtiyaç duyduğu bütün besin öğelerini barındırır. Bu besin öğelerinin başında sodyum, çinko, E ve B12 vitaminleri gelir. Kolostrum özelliklerinin anne sütünden farkı, yağ ve laktoz oranının az sindirimin ise kolay olmasıdır. Ayrıca bu sütte protein, mineral, antikor değerleri yüksektir. İlk süt ayrıca vücut ısısı içi gerekli olan bütün şeker kaynaklarını da ihtiva eder.
Hamilelik ve Emzirme Dönemlerinde Omega 3 Mucizesi
Omega 3 DHA yağ asiti beyin ve göz retinasında en yaygın bulunan balık yağı asitidir. Dolayısı ile doğru miktarda DHA asidinin sütten bebeklere geçmesi, yapılan araştırmalara göre özellikle ilk 2 yılda bebek gelişimi açısından oldukça önemlidir. Hamilelik ve doğum sonrası dönem olmak üzere DHA asidinin rolü ve hem bebek hem de anneler için gerekliliği üzerinde yapılmış binlerce çalışma mevcuttur. Omega 3 DHA balık yağı asidinin anne tarafından alınması fetusun ve emzirilen bebeklerin normal beyin ve göz gelişimini destekler. Hamile ve emziren kadınlarda faydalı etki, omega-3 yağ asitlerinin yetişkin için önerilen günlük alım miktarlarına ek olarak 200 mg DHA alındığında sağlanmaktadır.
Yaklaşık 4 – 7 gün süren kolostrum sütü bu sürenin sonunda azalarak olgun süte dönüşür. Bu nedenle ilk birkaç gün anne sütünün az olması, akışkan olmaması normal kabul edilir. Annelerin çok değerli olan, hastalıklara karşı koruma sağlayan bu sütten mümkün mertebe yararlanması ve bebeklerini bu sütle beslemesi önerilir.

Türkiye’de Balık Tüketimi

Çocuklara Balığı Nasıl Sevdirebilirsiniz?

Aralık Ayında Tüketilen Balıklar