174
Blog

Moller's Blog

Ana Sayfa > Taze Balık mı Dondurulmuş Balık mı Tüketilmeli?

Yazar : Möller's Editör

Taze Balık mı Dondurulmuş Balık mı Tüketilmeli?

Taze Balık mı Dondurulmuş Balık mı?

Omega – 3 dendi mi akla gelen ilk besin olan balık, üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye’de bol bulunan bir besin ürünü. Balık tüketimi konusunda artan hız dondurulmuş balıkların ortaya çıkmasını sağladı. Son yılların en çok tartışılan sorunlarından biri de böylece ortaya çıkmış oldu: Taze balık mı? Dondurulmuş balık mı?

Taze balık daima ilk tercih olmalı

Uzmanlar taze ve donmuş balık sorununa net bir cevap veriyor ve taze balığın tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Her mevsimin farklı balık türlerine sahip olduğunu söyleyen uzmanlar ilk tercihin taze balık olması gerektiğini iletiyor. Taze balık içerdiği besin değeri sebebiyle çok daha sağlıklı kabul ediliyor. Balık derisindeki parlaklık ve balığın gözlerindeki canlı pırıltı balığın tazeliğini işaret ediyor. Tezgahlardan balık alırken bu iki detaya dikkat edilmelidir.

Dondurulmuş balıklar daha çok süper marketlerde ve büyük alışveriş merkezlerinde satışa sunuluyor. Balığın içerdiği besin değerini düzenli olarak almak için kış mevsiminde, balığın az olduğu dönemde balıktan ve faydalarından mahrum kalmamak için dondurulmuş balıkların tüketilmesi uzmanlarca öneriliyor.

Taze Balık Nasıl Ayırt Edilir?

Balık elbette çok sağlıklı bir besindir. Ancak bayat balık, zehirlenmemize, rahatsızlanmamıza hatta daha ciddi hastalıkların oluşumuna neden olabilir. Dolayısıyla balık alırken dikkat etmemiz gereken en önemli etken balığın taze olup olmamasıdır. Taze balığı anlayabilmeniz için dikkat etmeniz gereken noktaları aşağıda maddeler halinde sıraladık.

  • Balığın gözleri dışa doğru, bombeli ve canlı olmalı,
  • Pulları canlı olmalı, dökülmemeli,
  • Solungaçları kırmızı olmalı,
  • Deniz kokmalı,
  • Elinize aldığınızda kuyruğu sarkmamalı, dik durmalıdır.

Balık Nasıl Muhafaza Edilir?

Balık satın alındıktan sonra uygun koşullarda muhafaza edilmezse sağlık açısından riskli sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle her balık bol bulunduğu mevsimde tüketilmelidir. Taze balıklar 200C’de en fazla 24 saat bekletilmeli, pulları ve içi temizlendikten sonra buzdolabına konulmalı, en fazla 1-2 gün bekletilmelidir. Dondurucuya konulmadan önce etinin diri kalması için balıklar tuzlanmalı ve en fazla 3-6 ay muhafaza edilmelidir.


Diğer Blog Yazıları
/Media/Uploads/Blog/balik-yaginin-tadi.png
01
Ara
Möller's Omega-3 Blog

Balık yağı şurupları nasıl bir tada sahip?

<h1>Balık yağı şurupları nasıl bir tada sahip?</h1><p>G&uuml;nl&uuml;k hayatın koşturmacası, kalabalık şehirde yaşamanın

Yazar: Möller's Editör Devamını Oku
Devamını Oku
/Media/Uploads/Ekran-Resmi-2015-03-24-15.09.22-600x300.png
25
Kas
Möller's Omega-3 Blog

Çocuklara Balığı Nasıl Sevdirebilirsiniz?

<h1>&Ccedil;ocuğunuz Balık Yemiyor Mu?</h1><p style="text-align: justify;">&Ccedil;ocuklarda bazı zamanlar balıklara kar

Yazar: Möller's Editör Devamını Oku
Devamını Oku
/Media/Uploads/108-balik-enler-600x300.png
22
Kas
Möller's Omega-3 Blog

Aralık Ayında Tüketilen Balıklar

<h1>Aralık'ta T&uuml;ketilen Balıklar</h1><p>Balık t&uuml;ketimi s&ouml;z konusu olduğunda bulunduğunuz aydaki <strong>m

Yazar: Devamını Oku
Devamını Oku
Sorularınızı whatsapp üzerinden bize iletebilirsiniz. WhatsApp