
Yazar : Möllers Editör
Sofraların Vazgeçilmezi Tekir Balığı
Tekir balığı, ülkemizde özellikle Ege ve Akdeniz'de yaygın olarak görülen, lezzetli, ekonomik değeri yüksek derin sularda yaşayan bir tropikal balık türüdür. Benzerliğinden dolayı çoğu zaman barbunya ve süs balıkları ile karıştırılsa da aslında her biri farklı balıklardır. Kırmızı pembe karışımı bir renge sahip olan tekir balığının kafa yapısının daha yuvarlak olması diğer balıklardan onu ayırır. Yaşadığı deniz türüne bağlı olarak boyları değişmekle beraber genellikle 15 ile 25 cm arasındadır. Yaşam ömrü 8 ila 12 arasında değişir. Bu balık türü ömrünü çoğunun deniz diplerinde kum içerisinde yakaladığı ufak deniz canlılarını yiyerek geçirir.Tekir balığı sıcak suları tercih eden tropikal bir balıktır dolayısı ile en leziz olduğu Temmuz ve Eylül aylarına tekir balığı mevsimi demek yanlış olmayacaktır.
Tekir Balığı Faydaları Nelerdir?
Tekir balığı hem lezetli olması hemde bir çok faydasının olması nedeni ile ülkemizde de tüketilen deniz ürünleri arasında yerini alır. Özellikle balık yağı Omega 3 yağ asitleri açısından oldukça zengindir ve bu yağ asitlerini doğrudan vücuda geçiren ender balıklardandır. Omega 3, vücudun üretemediği ve dışarıdan alınması gereken yağ asitleridir. Omega 3 yağ asitleri EPA ve DHA kalbin normal fonksiyonun sürdürülmesine katkıda bulunur. DHA normal beyin fonksiyonlarının ve normal görme yetisinin korunmasında rol oynar. Dolayısı ile Tekir balığı tüketmek bu faydaları da beraberinde getirir. Sağlığımız açısından önem arz eden diğer Tekir balığı faydaları ise sıralandığı gibidir.
- İçerdiği omega 3 balık yağı sebebi ile tekir balığı içeriğindeki; EPA ve DHA kalbin normal fonksiyonun sürdürülmesine katkıda bulunur.
- Kan akışını hızlandırır ve bu yolla damar tıkanıklığının ve yağ birikiminin önüne geçilmesine katkı sağladığı ifade edilir.
- İçerdiği kalsiyum nedeni ile kemik ve kas gelişimini takviye edici etki gösterir.
- Astım ve solunum rahatsızlıklarına vücuda oksijen takviyesi sağladığından dolayı iyi geldiği ifade edilir.
- Özellikle akciğerlerin yenilenmesinde etkin rol oynadığı söylenir.
- Kemik gelişimini destekler ve kemik erimelerine karşı koruma sağlanmasına yardımcı olur.
- Diyabet hastalarının rahatlıkla tüketebileceği bir balık türüdür.
- Karaciğer fonksiyonlarını destekleyerek vücutta yağ birikimini önlenmesine katkı sağlar.
- Cildin yenilenmesinde ve akne ve gözeneklerin önlenmesinde etkili olduğu söylenir.
Tekir Balığının Besin Değerleri Nelerdir?
Tekir balığı besin ve omega 3 açısından oldukça zengin bir balıktır. Bununla birlikte dip balığı olduğu ve derin sularda yaşadığından dolayı ağır metal içerebilir. Dolayısı ile hamile ve çocukların aşırı tüketimi tavsiye edilmez. Ayrıca kırmızı balık ve proteine alerjisi olan kişilerin de tüketirken dikkat etmesi gerekir. Pişmiş 100 gr için Tekir balığı kalori ve besin değerleri şunlardır.
- Kalori 244 ckal
- Karbonhidrat 9,8 gr.
- Protein 51 gr.
- Yağ 56 gr.
- Kolesterol 77 miligram
- A Vitamini 84 gr.
- C vitamini 8 miligram
- D vitamini 2 miligram
- E vitamin 98 mgram.
- Potasyum 345 mgram.
- B12 29 mikrogram.
- Sodyum 387 miligram
- Kalsiyum 65 miligram
- Demir 71 miligram
- Fosfor 230 miligram
- Magnezyum 32 miligram
- Çinko 76 miligram
Tekir Balığı Pişirme Tavsiyesi
Tekir balığı yapısı dolayısı ile genelde ızgarada pişirilmesi tercih edilmez. En yaygın pişirme yöntemlerinin başında fırında kağıt kebabı olarak pişirilmesi gelir. Bu şekilde pişirildiğinde daha lezzetli olur. Bunun yanında tekir balığı buğulama yada tava olarakta pişirilebilir. Tekir balığının fiyatı mevsim durumuna, ballık bolluğuna ve satıldığı bölgeye göre değişkenlik göstermekle beraber ortalama 70 ile 150 TL arasında değişir.
https://www.mollers.com.tr/blog/torik-baligini-taniyalim adlı makalemizi okuyabilirsiniz.

Türkiye’de Balık Tüketimi

Çocuklara Balığı Nasıl Sevdirebilirsiniz?

Aralık Ayında Tüketilen Balıklar