191
Blog

Moller's Blog

Ana Sayfa > Türkiye’de Balık Tüketimi

Yazar :

Türkiye’de Balık Tüketimi

Türkiye’de Balık Tüketim Oranları

Türkiye balıkçılık konusunda zengin bir ülke kabul ediliyor. Öte yandan bu duruma rağmen balık tüketiminde dünya ve Avrupa Birliği ortalamasının gerisinde kaldığı gözlenmiştir. Yapılan araştırmalar, kişi başı balık tüketim miktarının, dünya ortalamasında 16,4 kg, Avrupa ortalamasında 22,3 kg iken Türkiye’de ise kişi başı 8 kg olduğunu göstermiştir.

Türkiye’nin kıyı bölgelerinde yaşayan özellikle Karadeniz bölgesinde balık tüketimi 25 kiloya kadar çıkıyorken iç bölgelerde, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bu rakam 1 kiloya kadar düşüyor.Yapılan gözlemler neticesinde, balık tüketimindeki bu dengesizliğin, balık fiyatları ve tüketim alışkanlıklarından kaynaklandığı görülmüştür.

Kıyı kesimlerde balığa ulaşmak daha kolay ve hesaplıyken, iç ve doğu bölgelerde pahalı ve zor hale geliyor. Balık nakliyesinin getirdiği masraflar, doğudaki beslenme alışkanlıklarının tahıl ve kırmızı et üzerine olması, balık tüketimindeki oranları doğrudan etkiliyor.Balık ve kırmızı et karşılaştırılması yapıldığında balığın en az kırmızı et kadar değerli içeriğe sahip olduğu, hatta daha sağlıklı ve faydalı olduğu görülmüştür. Bu durum balık tüketimi konusunda insanların bilinçlenmesini sağlamış olsa da henüz bariz bir şekilde tüketimi artırmamıştır.

Tükettiğimiz Besinler Duygularımızı Nasıl Etkiler? adlı makalemiz için tıklayınız.

Balık ve deniz ürünlerinin daha çok tüketilmesi için kültür balıkçılığı sıklıkla öneriliyor. Alabalık, levrek, çipura gibi genellikle kültür balıkçılığı yapılarak yetiştirilen deniz ürünleri, doğal alanda yetişen balıklarla kıyaslandığında şekil bakımından daha zayıf bir görüntüye sahip olsa da lezzeti açısından eksikliğe sahip değildir. Uzmanlar bu şekilde yetiştirilen deniz ürünlerinin rahatlıkla tüketilebileceğini söylüyor.


Diğer Blog Yazıları
/Media/Uploads/shutterstock_92515687-800x400.jpg
15
Eyl
Möller's Omega-3 Blog

Tuzda Kalkan Tarifi

<h1>Kalkan Balığı Hakkında Her Şey</h1><p>Yassı şekli ve enfes lezzetiyle bir&ccedil;ok hayranı olan kalkan balığı yakla

Yazar: Möller's Editör Devamını Oku
Devamını Oku
/Media/Uploads/beslenme-ile-alinan-yaglar.jpg
12
Eyl
Möller's Omega-3 Blog

Beslenme İle Alınan Yağlar

<h1><strong>BESLENME İLE ALINAN YAĞLAR</strong></h1><p>Yağlar, beslenmemizin &ouml;nemli bir par&ccedil;asıdır ve karbon

Yazar: Möller's Editör Devamını Oku
Devamını Oku
/Media/Uploads/moollers_21-600x300.png
08
Eyl
Möller's Omega-3 Blog

Möller’s Omega 3 Tüketim Süresi

<h1 style="text-align: justify;">M&ouml;ller&rsquo;s Omega 3 T&uuml;ketim S&uuml;resi</h1><p style="text-align: justify;

Yazar: Ferhat MISIRLI Devamını Oku
Devamını Oku
Sorularınızı whatsapp üzerinden bize iletebilirsiniz. WhatsApp