Möller’s Hikayesi
Möller’s’in mucidi
Ecz. Peter Möller
Möller’s markasının kurucusu Eczacı Peter Möller, 1793 yılında Norveç’in madenci kasabası olan Røros’da doğdu. Çalışmaya Trondheim’da bir eczacı yardımcısı olarak başladı. 1819’da Oslo’ya taşındı ve Eczacı Frantz Peckel için çalıştı. 1829’da ise hedeflerine ulaşmak adına, çalıştığı eczaneyi devraldı.
Peter Möller, 40 senelik eczacılık kariyerinin büyük bölümünde Omega-3 üretimi üzerine araştırmalar ve deneyler yapmıştır. Möller’in hayali, morina balığından elde edilen yağın saf ve doğal yapısını bozmadan, tadı ve kokusu güzel balık yağı üretebilmekti.
Peter Möller, morina balığının arıtılması için geliştirdiği buharda ısıtma tekniği ile Omega-3 üretimine devrimsel bir yenilik getirdi. Bu metod bugünkü modern arıtma teknolojilerinin de temelini oluşturmaktadır.
Möller’s markasının ilk üretim tesisini 1854 yılında Norveç’in Lofoten şehrinde kuran Peter Möller, ürettiği saf Omega-3 ile dünyanın birçok yerindeki ticaret fuarlarında 29 altın madalya ile ödüllendirildi.
Günümüzde Möller’s’in buharda ısıtma yöntemini kullanan 70’e yakın Cod Liver Oil üreticisi bulunmaktadır. Bu tesislerde yılda 5.000 tonun üzerinde Cod Liver Oil üretilmektedir.
Kuzeyin Rüyası
Lofoten
Morina balıkları her sene Ocak’tan Nisan’a kadar kuzeydeki kutup buzullarından Lofoten takımadalarına doğru yüzlerce kilometre boyunca yüzmektedir. Lofoten’de ilk yerleşimlerin kurulduğu günden bu yana yaklaşık 7000 senedir kuzey kutbu morina balıkçılığı yapıldığı bilinmektedir. Bölgenin balıkçılığı Avrupa kıtasında 860’lı yıllardan bu yana ünlenmiştir. İlk Möller’s’in ilk üretim tesisi 1854 yılında Lofoten’de kurulmuştur.
Asırlar Boyu Süren Gelenek:
Cod Liver Oil
---- 230 M.S. ----
Morina balığı karaciğerinden elde edilen yağlar, Norveç’in kuzeyinde yerel tüketim ve ticaret ürünü olarak kullanılmıştır.
---- 1100'ler ----
Kuzey Norveç’in ilk ortaçağ kasabası olan Vágar, Lofoten’deki morina balıkçılığı sayesinde ekonomik olarak gelişmeye başlamıştır.
---- 1600'ler ----
İtalyan doktor Gaspare Aselli, Antik İskandinav Diyeti’nden esinlenerek, morina balığı karaciğer yağını tanıtmıştır.
---- 1854 ----
Peter Möller, Lofoten’de morina karaciğer yağı üretimi yapan ilk tesisini kurmuştur. İlk senesinde toplamda 20 ton morina balığı karaciğer yağı üretilmiştir. Peter Möller’in ürettiği balık yağlarının ilk büyük pazar yeri İngiltere’dir.
---- 1860'lar ----
Peter Möller’in buharda ısıtma yöntemi ile elde ettiği morina balığı karaciğer yağı birçok ödül kazanmış, Amerika ile İngiltere’de yapılan çeşitli ticaret fuarlarında 29 madalya almıştır.
---- 1869 ----
Peter Möller 76 yaşında zatürre sebebiyle hayata gözlerini yummuştur.
---- 1870 ----
Möllers ürünleri Amerika Birleşik Devletleri’nde satılmaya başlamıştır.
---- 1881 ----
Peter Möller’in oğlu Frantz Peckel Möller, şirketin başına geçerek Möller’s ürünlerinin dünya pazarında en üst sıralarda yer almasını sağlamıştır.
---- 1895 ----
Londra’da Frantz Peckel Möller’in “Morina Balığı Karaciğer Yağı ve Kimya” adlı 600 sayfadan oluşan İngilizce bilimsel çalışması yayınlanmıştır.
---- 1925 ----
Möller’s’in günümüze kadar ulaşan ikonik yeşil şişe tasarımı ilk kez tanıtılmıştır.
---- 1930lar ---
Avrupa’da ve başka birçok yerde morina balığı karaciğer yağının günlük beslenmedeki önemi vurgulanmıştır.
---- 1938 ----
Oslo’daki Løren’de günümüzde hala ayakta duran fabrika inşa edilmiştir.
---- 1945 ----
İkinci Dünya Savaşı sonrasında, morina balığı karaciğer yağı, Norveç’in “yeniden inşası”nda ekonomik olarak önemli bir rol oynamıştır.
---- 1990 ----
Peter Möller A/S, Orkla Health firmasıyla birleşmiştir.
---- 2024
Günümüzde Möller’s ürünlerinin üreticisi olan ORKLA, Peter Möller’in 171 sene önce başlattığı doğru beslenme ve insan hayatına değer katma vizyonunu sürdürmektedir. Orkla’nın üretmiş olduğu Möller’s balık yağları, bugün dünyanın 30’dan fazla ülkesinde milyonlarca kişi tarafından kullanılmaktadır.
Möller’s’in İkonik
Yeşil Şişesi
Möller’s’in ikonik yeşil şişesi 1 asıra yaklaşan bir tarihe tanıklık etmektedir. Avrupa ve Amerika kıtasına ihracatın başladığı ilk günlerden bu yana kullanılan özel şişe tasarımı, dünyada Cod Liver Oil’in adeta sembolü haline gelmiştir. Yıllar içerisinde etiketler ve şişe formları değişse dahi Möller’s’in değişmeyen yeşil rengi, markanın imzası olarak hafızalara kazınmıştır.
Cod Liver Oil
’in Tarihte Önemi
Norveç Cold Liver Oil’i, 1930’dan itibaren Norveç Beslenme Konseyi tarafından önerilen tek gıda takviyesidir.
Tarihten Möller's Reklamları
Möller’s Reklamı, 1963
Möller’s Reklamı, 1962
Möller’s Reklamı, 1960
Möller’s Reklamı, 1964